Makronky – cukrovinka s předsudky

22. července 2015 v 17:22 | Deina |  CestoMánie
Pokud otevřete vyhledávač a zadáte do něj slovo "makronky" (macarons), vyskočí na vás horda receptů společně s naštvanými komentáři "cukrářek", kterým se dílo nepovedlo, a největší chybu nalezli v receptu, protože v nich samotných chyba určitě nebude. Na to já mám poměrně známou hlášku: "Tak určitě!", která sem sedne, jako poklice na zadek.

V životě jsem pekla sama pouze třikrát a tak rady této slečny, tedy mne, berte s rezervou.

Péct makronky byl můj sen odjakživa a tak ve svém pekařském záchvatu popadla notebook, našla si své oblíbené stránky na recepty a makronky s nutellou, jak se recept nazýval, mne zcela oslnily. Před pečením jsem si asi tisíckrát vygooglila největší problémy spojené s pečením makronek a po tom, co jsem tento nešťastný krok udělala, se mi do pečení vůbec nechtělo.

"Makronky jsem pekla 3x a ještě ani jednou se mi nepovedly."
"Makronky vždy popraskají, čím to je?"
"Vůbec mi nechutnali!"

A podobnými příspěvky krášlí internetové diskuze přispěvatelé, kteří evidentně neumí číst návod. A tak jsem si pro ně připravila svůj vlastní recept, o který se s vámi podělím.

Na 15 makronek průměru 2-3cm budete potřebovat:

40g bílků (1-2 vajíčka)
10g cukru s rumem (Dr. Oetker)
10g krupice
65g moučkového cukru
50g mandlové moučky (opravdu nadrobno namletých a vysušených plátků mandlí)
nutella nebo marmeláda na spojení


Postup:
Nechte bílky 24h odstát na nějakém teplém místě (kuchyň ideální). Tímto sušením se bílky "scvrknou" asi o 5g.
Moučkový cukr smíchejte s mandlovou moučkou, pokud moučka nebo cukr hrudkovatí, vezměte lžičku a pořádně směs "propasírujte". Bílky ušlehejte tak, aby při vyndání metličky bílek dělal vlnu (špičku). Poté za stálého míchání přidejte krupici a řádně zašlehejte. Následně vařečkou opatrně zamíchejte do bílků moučkovou směs (moučkový cukr+mandlová moučka) avšak nemíchejte příliš dlouho. Sníh by mohl spadnout. Nezalekněte se konzistence!

Následně vezměte zdobící sáček, naplňte jej bílkovou směsí a na připravený plech s pečícím papírem nastříkejte stejnoměrná kolečka o průměru 2-3cm. Poté vezměte plech a udeřte s ním o lino, dostane se z těsta přebytečný vzduch,… Nechte 15min odstát v teple. Na makronkách musí být tvrdší krustička, na kterou si lze šáhnout bez přilepení! Pečte v předehřáté troubě, 10-20 minut při teplotě 140°C. Vyndejte ve chvíli, kdy začnou makronky nažloutávat, nesmějí zezlátnout! Po vyndání z trouby by se měli makronky buď sami, nebo s menší pomocí snadno odlepit. Vlažné makronky spojujte nutellou, nebo marmeládou.

Dobrou chuť
 


Komentáře

1 Alexander1918 Alexander1918 | Web | 22. července 2015 v 20:59 | Reagovat

Nepošleš mi pár kousků? Anebo ne, to zvládnu taky. 8-D Už se ze mě stává takový valašský Jamie Oliver. :D

2 Deina Deina | E-mail | Web | 22. července 2015 v 22:23 | Reagovat

[1]: :D můžu poslat tak akorát obrázky, které hodlám přidat...
Ale já ti věřím Jamesi! :D U nás doma se po nich doslova zaprášilo, to určitě způsobil ten rumový cukřík :)

3 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 23. července 2015 v 10:29 | Reagovat

Třeba já o tomhle slyším poprvé. Možná bych to ale mohla napéct na Vánoce.

4 Deina Deina | E-mail | Web | 23. července 2015 v 17:36 | Reagovat

[3]: Určitě! :) Je to výborné a podobné například pusinkám nebo kokoskám bez kokosu :D

5 Shin Shin | Web | 26. července 2015 v 19:05 | Reagovat

Slyšela jsme o nich..možná jsme je už i měla,ale nemůžu si vybavit.. XDD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama